Vera lagar

Orientalisk gryta

Av Vera - 2011-10-24 14:41

 

Köttfärs är ju ofta en stapelvara i många familjers frys och en ofta återkommande ingrediens i maten på skola och förskola. Det är snabbt och enkelt att laga till, men lika det går precis lika snabbt och enkelt att byta ut köttfärsen mot det vegetariska alternativet quornfärs som omväxling. Jag har tidigare haft med ett recept på en alldeles vanlig quornfärssås (här finns ett till), alltså köttfärssås utan kött. I dag blir det ett recept på en gryta med rejält sting i istället. Receptet publicerades för några veckor sedan i Arvika Nyheter och det blev positiv respons, så då får ni det med!

Det är spiskummin, koriander (fröna, inte bladen) och harissa som sätter smak på denna heta gryta. Harissa är en nordafrikansk kryddblandning, som finns som torr krydda eller kryddpasta. Jag brukar använda kryddpastan, som är ettrigt röd med mycket smak.


Orientalisk gryta


300 gram quornfärs

1 gul lök

1/2 msk hel eller mald spiskummin

1/2 msk hel eller mald koriander

4 msk tomatpuré

1,5 msk harissa

4 dl vatten

1 buljongtärning/1-2 msk grönsaksfond

1 tsk mörk soja

1 dl grädde/matgrädde

3/4 tsk salt

svartpeppar

Börja med kryddorna om du använder hel spiskummin och koriander. Rosta kryddorna försiktigt i medelvarm panna. Häll över kryddorna i en mortel och mortla dem fint.

Hacka och fräs löken i en gryta/panna med en klick smör.

Låt quornfärsen och hackad paprika fräsa med.

Slå över en matsked av kryddblandningen (eller en halv tesked mald spiskummin och lika mycket koriander), tomatpuré, harissa, vatten och soja.

Koka minst 15 minuter men gärna 20–30 minuter.

Tillsätt grädden, koka upp och smaka av med salt och peppar. Vill du ha mer sting?

Klicka i lite extra harissa!


Servera grytan till ris, bulgur eller klyftpotatis.

En yoghurtsås (använd fet yoghurt) smaksatt med en gnutta honung, strimlad mynta, salt och peppar är gott och svalkande till.

En vegetarisk LCHF-variant får du om du serverar grytan till smör- och citronsvängda haricot vertes, yoghurtsås och sallad. Minska eventuellt lite på vattnet i grytan och använd mer grädde.

Den orientaliska grytan passar också fint på ett buffébord med mycket grönsaker, marinerade bönor, filodegspiroger med feta och spenat, couscoussallad, nötter, pitabröd och hummus.

 
 
Ann-Sofi

Ann-Sofi

1 november 2011 21:51

Ja omväxling förnöjer. Själv byter vi ut en kötträtt varje vecka till en vegetarisk för att få lite mer variation. Både gott och oftast nyttigt.

http://www.matsafari.blogspot.com

 
Ingen bild

Johan

12 februari 2012 18:46

Oj!! Gjorde just denna rätt. En riktig höjdare. Hade glömt av den underbara hettan som blir av harissan. Tack!

Vera

20 februari 2012 15:39

Kul! Det var länge sen jag gjorde den själv nu. Dags att damma av receptet med andra ord! :)

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards