Jag fick tag på torkade sojafiléer igår. Helt perfekt eftersom vår butik inte haft quornfiléer på, i alla fall, en månad nu. (Måste rycka upp mig och bli så där frågvis och beende som jag lovade)
Fredag och allt. Nu var vi värda lite god mat efter alla sjukor. Jag bläddrade i alla mina nya kokböcker (bild kommer) för att hitta inspiration och om jag gjorde! Karin Franssons bok Sju årstider är ljuvlig. Så jag bestämde mig för knaperstekt polenta med sallad och basilika till förrätt och Ugnsbakade rödbetor med sojafiléer i örter och getfärskost.
Till förrätten hade jag faktiskt tänkt följa ett recept ur Karins bok, med enda skillnaden att ha ruccola i istället för nässlor. Men när jag läste receptet visade det sig att både måttangivelserna för nässlor och smör saknades så det fick bli improvisation. Dessutom hade jag ingen fetaost så det fick bli parmesan istället.
Knaperstekt polenta med ruccola:
Koka upp 3 dl mjölk med 2 dl grönsaksbuljong. Häll i 1,5 dl polenta och koka försiktigt under omrörning, ca 15 minuter. Det ska vara en fast gröt. Skålla två rejäla nävar ruccola och hacka dem grovt när de runnit av. Rör ned ca 80 gram riven parmesan och några matskedar smör. Blanda väl. I med ruccolan och rör om. Tryck ut gröten i en oljad form. Använd en plastslev/slickepott fuktad med kallt vatten så blir det inte så smetigt.
Låt svalna och stelna.
Skär polentan i portionsbitar eller använd pepparkaksmått. Vänd bitarna i mera polentagryn och stek dem gyllene i lite olivolja och smör.
Sen var det dags för huvudrätten. Rödbetorna stod redan i ugnen när jag började med sojafiléerna. De fick koka i tio minuter innan jag hällde av vattnet. Så hettade jag upp olivolja vitt vin, hela vitlöksklyftor, schalottenlök, timjan och salvia. Filéerna lades på rödbetorna och så öste jag över marinaden/skyn som doftade underbart. Detta kan ju inte gå fel, eller hur!? På med flingsalt och in i ugnen. Grädda grädda, laga laga!
Ut ur ugnen och på med flingsalt. Varsågoda!
Doing doing doing. Gaffeln studsar mot vad man kunde misstänka skulle vara en mör filé med allehanda ljuva medelhavssmaker.
Bonk. Filéerna åker tillbaka i formen och vi käkar skitgoda rödbetor med färskost av getmjölk och ännu mera av förrättspolentan. Det var inte så illa ändå kan jag lova!