Vera lagar

Glutenintoleranta äter ni skrädmjöl?

Av Vera - 2013-06-30 17:02

Hej

här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl?

Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst?


Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enbart detta sädesslag i sin kvarn. Kan man kalla brödet glutenfritt då, eller finns det andra kriterier som spelar in?

 
 
Ingen bild

Erik

19 september 2013 13:48

Är glutenintolerant och har testat skräddmjölet från Stöpafors. Tycker om den goda smaken av lätt rostad havre. Använder till bla att göra tekakor och våfflor, recepten på förpackningen. Använder det främst i kombination med andra mjölsorter för få bättre smak och mer fibrer. Havre är i sig glutenfritt men det krävs att mjölet tas fram under kontrollerade former för att få saluföras som glutenfritt. Kan inte svara för alla glutenintoleranta men frågar du mig, som använt det i ca 2 år, så fungerar det bra att äta mjölet.

Se Livsmedelsverket http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Allergi/Kan-glutenintoleranta-ata-havre/

Om du inte provat skotska havrekakor eller varför inte Digestive till ostbricka så gör det, mycket gott!

Vill du vara riktigt säker att det är glutenfritt rosta Ren havre och kör det i matberedaren så har du gjort eget skräddmjöl. Kanske inte lika fint malet men gott nog till det mesta.

Hälsningar Erik Hansson

Vera

22 september 2013 17:04

Ja, jag trodde att Stöpafors skrädmjöl borde funka, eftersom det är det enda de tillverkar där! Vill inte skriva ut recept och säga att de är glutenfria om det finns risk att de inte är det bara.
Jag har i sommar bakat jättegoda skrädmjölsmuffins, så nu kanske jag med gott samvete kan lägga ut receptet! :-) Tack för svar!

 
Ingen bild

Cilla

23 oktober 2013 16:42

Ett tips på en blogg som tar upp ämnet!
http://gluten-celiaki.blogspot.com

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards