Här har ni en burk som kommer att stå på mitt julbord i år. En burk med inlagda grönsaker, inspirerat av sillinläggning med 1-2-3-lag, men utan sill då! Ett gott alternativ för vegetarianer och andra som inte gillar sill.
Jag har gjort den i två varianter, en i klar lag och en där man silar av lagen och lägger grönsakerna i en senapsdressing. Den senare även mycket god som tillbehör till stekt fisk och potatis!
I stället för sill!
En burk
Du behöver:
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
1/2 rödlök
1/3 zucchini
2 morötter
1/2 tsk torkad dill
1/2 tsk timjan
några vit- och svartpepparkorn
Gör så här:
Koka upp 1-2-3-lagen i en kastrull.
Strimla grönsakerna och
packa dem i en glasburk. Strö över
timjan, dill och hela pepparkorn.
Slå över den varma lagen och sätt
på lock. Låt svalna och förvara i kylskåp.
Variera ”i stället för sill” med en
Krämig dressning till grönsakerna.
Du behöver:
Inlagda grönsaker
1 dl turkisk yoghurt
1 msk majonäs
1 msk grov söt senap
1/2 tsk torkad dill
örtsalt
svartpeppar
Gör så här:
Blanda samman ingredienserna
till såsen. Ta upp de inlagda grönsakerna
ur sitt spad, låt rinna av
och blanda ned önskad mängd
grönsaker i såsen.