Om någon minns funderade jag kring nyår på en förrättssoppa med nån slags pumpafröskorpa till. Det behövdes inte lagas då, men på trettondagsafton fick jag tillfälle att experimentera. Det blev ingen skorpa det blev en kyss istället. Funkar finfint för glutenintolleranta, och säkert low-carbare och gi-ätare med om jag inte tar fel.
Spröda munsbitar med pumpafrön
ugn 175° ca 15 min
75 g pumpafrön
2 äggvitor
knappt 1/4 tsk salt
rivet skal av en halv citron
1/2 tsk bruna senapsfrön
1/4 tsk rosmarin
Mixa/mal hälften av pumpafröna fint. Grovhacka resten.
Vispa äggvitorna hårt i bunke. Vänd ned de malda fröna och nästan allt av det grovhackade tillsammans med kryddorna. Blanda runt försiktigt och klicka sedan ut smeten som små kakor eller avlånga pinnar på en plåt med bakpapper. Strö över resterande frön och grädda i ca 15 min.
Stäng av värmen på spisen, öppna den på glänt och låt kakorna stå kvar en stund till så att de blir riktigt spröda.
Dessa små, men mäktiga munsbitar serverade jag till en liten roquefortsoppa toppad med smörstekta kantareller. Kan tänka mig att kakorna passar fint som tilltugg till en drink/ett glas bubbel före maten också.