Vera lagar

Ljuvlig sommarmarmelad

Av Vera - 2007-06-17 21:55

För några dagar sen köpte jag åtta liter jordgubbar och en del av dessa gick till marmelad.

Rabarber och jordgubbsmarmelad med vanilj

Skiva ett halvt kilo rabarber och dela en liter jordgubbar i tu. Blanda i en bunke med fyra deciliter syltsocker. Låt stå minst en timme och safta sig.

Hetta sakta upp frukten i en kastrull. Rör inte men skaka grytan ibland så att värmen fördelar sig. Smaksätt med ca 2 tsk vanilj. Koka i 15 min och gör ett geléprov (häll upp en klick marmelad på en kall tallrik. Vänta en stund och dra sedan pekfingret genom marmeladen. Om den inte flyter ihop igen är den färdig) Koka lite extra om det behövs. Låt marmeladen vila ca en kvart innan du häller upp den på rena varma burkar. På med lock!

När marmeladen svalnat ska den helst förvaras kallt.

 
 
Emla

Emla

18 juni 2007 19:56

Åh det låter jättesmarrigt, för mig som inte kokat marmelad eller sylt själv förut, hur länge håller det i kylskåp om man ser till att koka burkarna innan?

http://chardeus.blogspot.com

 
Ingen bild

mat-huset

18 juni 2007 20:06

Hörre du, jag vet faktiskt inte, men det är nog rätt länge i.o.m att de står kallt!
Men jag funderade faktiskt på att experimentera om receptet och göra med citronsyra och pektin för att hitta ett "säkert" recept som inte behöver stå kallt. Fast kokar du den här marmeladen behöver du inte oroa dig för hållbarhet... Den kommer att ta slut innan du hinner blinka *s*

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards