Vera lagar

Jämställdhetsrecept

Av Vera - 2013-03-07 15:33

Imorgon firar vi kvinnodagen
Grattis tilll alla kvinnor eller?
Året är 2013 och fortfarande behövs det en dag för att sätta fokus på kvinnofrågan, på jämställdhet, på det som borde vara självklart: trygghet, lika lön för lika arbete, rätten till sin egen kropp osv osv...
De senaste veckorna i Sverige har vi kunnat läsa om näthat mot kvinnor som vi visste fanns, men kanske inte i vilken omfattning.
Vi har läst om mannen som gps-spårade sin fru via hennes mobil bara för att kunna mörda henne, eftersom hon inte ville ha honom.
Vi har sett kvällstidningarnas rapportering från Oscarsgalan, där varje kvinna omnämns med en kommentar kring hennes utseende, medan varje man nämns för sin prestation.
I Arvika har vi fått höra Margot Wallström berätta om våldtäkt som systematisk krigsföringsmetod, om 60-100 miljoner flickor som inte ens finns omnämnda i befolkningsstatistiken.
Det går framåt på jämställdhetsfronten, jo jo.
När ska mannen sluta betraktas som norm, till förmån för människan?
När ska också kvinnor få lön hela dagen? Varje dag arbetar kvinnor gratis från klockan 15:52, då löneskillnaden mellan män och kvinnor i Sverige idag är 14,1 procent.
När ska synen på kvinnan lyftas upp till den grad att kvotering inte anses som ett hot utan en självklarhet? När ska synen på egenskaper i arbetslivet (för att vara övertydlig, idag är alltså manliga egenskaper norm särskilt när det kommer till ledarskapspositioner) förskjutas till förmån för alla?
När ska debatten som förs på kvinnodagen bli en ständig debatt i samhället som förs varje dag och inte bara mellan likasinnade.
När ska vi börja diskutera hur vi bemöter våra barn från födseln, hur vi uppfostrar våra söner och döttrar och puttar in dem i en snäv form utifrån kön istället för vilka egenskaper våra barn faktiskt har?
Kan vi börja nu? Kan vi börja se jämställdhetssträvan som en möjlighet till ett bättre liv för alla, inte ett hot mot män. De fördelar ett jämställt samhälle för med sig överstiger vida de "fördelar" män har idag och ger alla människor en större möjlighet till utveckling på olika plan i livet. Ett rikare liv. Kan det vara så farligt?

 


Här har ni en burk som kommer att stå på mitt julbord i år. En burk med inlagda grönsaker, inspirerat av sillinläggning med 1-2-3-lag, men utan sill då! Ett gott alternativ för vegetarianer och andra som inte gillar sill.

Jag har gjort den i två varianter, en i klar lag och en där man silar av lagen och lägger grönsakerna i en senapsdressing. Den senare även mycket god som tillbehör till stekt fisk och potatis!



I stället för sill!
En burk

Du behöver:

1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
1/2 rödlök
1/3 zucchini
2 morötter
1/2 tsk torkad dill
1/2 tsk timjan
några vit- och svartpepparkorn


Gör så här:

Koka upp 1-2-3-lagen i en kastrull.
Strimla grönsakerna och
packa dem i en glasburk. Strö över
timjan, dill och hela pepparkorn.
Slå över den varma lagen och sätt
på lock. Låt svalna och förvara i kylskåp.




Variera ”i stället för sill” med en
Krämig dressning till grönsakerna.

Du behöver:
Inlagda grönsaker
1 dl turkisk yoghurt
1 msk majonäs
1 msk grov söt senap
1/2 tsk torkad dill
örtsalt
svartpeppar

Gör så här:

Blanda samman ingredienserna
till såsen. Ta upp de inlagda grönsakerna
ur sitt spad, låt rinna av
och blanda ned önskad mängd
grönsaker i såsen.

Pumpa

Av Vera - 2012-08-13 14:57

Det ser bra ut på pumpafronten!

Med gödsel så växer det!

Av Vera - 2012-06-18 21:47

Jag går och knorrar om att det är kallt och att jag vill att växtligheten ska få en skjuts, men så kollar jag på bilder jag tog i trädgården på nationaldagen och inser att jag inte har något att gnälla för faktiskt!

 

BIlderna är tagna den 6 juni och den 18 juni.

I växthuset har jag en odlingslåda där jag satt tomater och basilika. I höstas tömde jag bokashikompost, lite jord och löv i botten av lådan och i vår fyllde jag på med mera jord.

Jo, jag skrev, ju i förra inlägget om att jag börjat med en ny komposteringsmetod, som kallas bokashi. Med hjälp av goda mikrober gör man snabbt matavfall till jord att odla i. Maten komosteras i en hink med lock, för att det ska bli en syrefattig miljö. I hinken tillför man effektiva mikroorganismer, som startar en jäsningsprocess. En biprodukt i processen är en vätska som man tappar ur med en kran i hinkens botten. Den här vätskan kan användas som gödning i vattnet som du vattnar dina blommor med. Den kan också spädas och sprayas i växthuset för att göra växterna mer motståndskraftiga. När hinken blivit full, ska den efterkompostera i några veckor innan du kan gräva ned den i jorden.

Jag häller min bokashikompost i en öppen kompostlåda och täcker med löv, tidningar eller gräsklipp. Nu fyller jag inte på mer där i sommar, utan har tä'ckt det hela med ett lager jord och planterat ut barnens halloweenpumor i kompostlådan.

 

I höst ska jag gräva ur hela komposten och mylla ned alltihop i odlingsjorden runt om. Pumporna behöver inte mer gödsel, men gräsklipp stoppar ju även ogräs.

Raderna runt grönsaker och potatis täcker jag med ett tjockt lager gräsklipp, främst som gödning, men också för att jag är riktigt lat och helst inte rensar ogräs för ofta.

     

Här kommer i tur och ordning, mangold, en gurka - Crystal apple (gul och rund!) och mina kaffeburkar som nu agerar krukor åt chiliplantorna i växthuset.

Och sist men inte minst måste jag bara visa...

Min fina hylla med magnettavla och handukskrokar som jag har hängt upp vid min lilla sittplats i växthuset. Här står min anteckningsbok där jag skriver när jag gjort vad, vad jag sått vart och idéer jag fått inför nästa sommar.

Det här är så mycket mer än ett hus av glas. Det är mitt andningshål och min inspiration!

Garderners hand

Av Vera - 2012-06-01 22:30

     

Jag älskar att stoppa fingrarna i jorden men mina händer älskar inte att bli så uttorkande av allt tvättande efteråt. Min mamma har den absolut bästa hand-scrub-tvätten jag testat: Nana mays magic hands. Det är en oljebaserad produkt med havssalt, som skrubbar händerna rena samtidigt som de blir alldelels lena. Doftar gott av pepparmynta och apelsin gör den också. Den är absolut värd pengarna, men inte billig, så jag började fundera. Hur svårt kan det vara att göra sin egen handskrubb? Första omgången testade jag att mixa grovt havssalt till lagom stora kristaller. Jag rörde ut lite honung i olivolja, blandade med salt till en grynig massa och fyllde på med weledas havtornsolja, som doftar gott. Det blev en bra skrubb, men honungen tror jag gjorde att det kristalliserade sig lite väl mycket.

Sen läste jag på hos nopoo.se och Ladydahmer (himla bra blogg!) och där skriver de att salt kan vara uttorkande men att det går lika bra att använda socker istället. Så nu fyller jag en burk med socker (eller havssalt),ibland lite råsocker också, olivolja och havtornsolja och använder till händerna: Ta upp en matsked av blandningen ur burken och börja gnida runt den i händerna, skrubba nagelbanden och massera runt en stund. Tillsätt lite varmt vatten och fortsätt massera händerna. Skölj tillsist av sockret från händerna och gnid in så mycket av oljan som möjligt. Klappa sedan händerna torra med handduk och du har silkeslena händer! Nu kallar jag burken för gardeners hand, men egenligen använder jag den på kroppen också när jag duschar, efter det krävs knappast någon bodylotion!


Hand and bodyscrub/ Garderners hand


In a jar, combine seasalt and som brown sugar if you want more "grains" in your scrub. Add oliveoil and if you like, som fragranced oil, stir with a spoon until the salt is completely covered with oil.

Use: add a teaspoon of salt and oil in your hand. Start scrubbing, add some water and give your hands a good massage. Add som more water and rinse. Pat hands dry with towel and use the last oil as a lotion on your hands.


Ovido - Quiz & Flashcards